Purentalihashieronta

Purentaelimistön toimintahäiriöt (TMD) aiheuttavat mitä moninaisempia oireita. Osa niistä saattaa säikäyttää pahemman kerran ja toisista ei uskoisi niiden olevan lihasperäisiä ollenkaan. TMD oireilun aiheuttamia kiputiloja saatetaan tulkita usein väärin. Aiheuttajiksi voidaan epäillä esimerkiksi migreeniä, poskiontelon tulehdusta, hammassairautta tai kolmoishermosärkyä.

Mutta mistä tietää, että purentalihakset ovat jumissa? Yleisimpiä oireita, joihin purentalihashierojalle hakeutuminen voi tarjota ratkaisun ovat: päänsärky, kasvojen ja niskan kipuilut, kasvojen pistely, puutuminen tai kirvely, näköhäiriöt, tuntemukset kaulan alueella sekä tinnitys ja humina korvien alueella.

Miksi purentalihakset ovat jumissa?

Purentaelimistön toimintahäiriöt ovat yleisin pään ja kasvojen kiputilojen aiheuttaja heti hammassäryn jälkeen. Purentaelimistön toimintahäiriöt tai TMD eli temporomandibular disorders on yhteinen nimittäjä leukanivelen, hampaiden, puremalihasten ja niihin läheisesti liittyvien kudosten häiriö- ja kiputiloille.

Lisäksi yleisiä TMD oireita ovat suun rajoittunut avautuminen, puhevaikeudet, leukanivelen äänet, leukanivelen ja purentalihasten kipu, purentajäljet poskissa, hampaiden arkuus, huimaus ja äänentuoton ongelmat. Erilaiset oireet korvissa ovat hyvin tyypillisiä purentaelimistön toimintahäiriöiden oireita. Näihin liittyen henkilö saattaa kärsiä myös samaan aikaan tasapainon häiriöistä ja huimauksesta.

Leukanivel on kehomme käytetyin nivel, sillä aina kun puhut, syöt ja jopa nielet, leukanivelessä tapahtuu liikettä. Purentaelimistön toimintahäiriöiden aiheuttajia on monia, mutta ylivoimaisesti yleisin on tahaton hampaiden yhteen pureminen. Leukaa liikuttavat lihakset ovat kovalla rasituksella ja käytännössä koko vuorokauden ”töissä”, jos vielä yölläkin jatkamme leualla asioiden käsittelyä hampaiden narskuttelun muodossa.

TMD hoidon tarvetta esiintyy arvioiden mukaan 7–9 % suomalaisista. Oireet ovat yleisimpiä naisilla 35–50 vuoden iässä.

Mikä aiheuttaa TMD oireilua:

  • Bruksismi eli yö- tai päiväaikainen hampaiden yhteen pureminen
  • Erilaiset vammat, kuten
    • whiplash eli niskan retkahdusvamma
    • Iskut päähän tai leukaan
  • Isot hammastoimenpiteet
  • Virheellinen purenta
  • (Nykytieto osoittaa kiistanalaisuutta tässä. Purennan epätasapaino voi nimittäin johtua myös stressistä, hengityksen epätasapainosta, ravinnosta sekä dysevoluutiosta = kehomme sopeuma, joka johtuu käyttäytymisestämme ja aiheuttaa sairauksia ja toiminnan häiriöitä).

Mitä purentalihashieronta on ja kuinka se auttaa?

Purentalihasten hieronta on erityisen hyödyllistä niille, joilla on purentaelinten toimintahäiriöitä, kuten purentalihasten ylirasitusta tai leukanivelen ongelmia. Hieronta voi auttaa vähentämään purentakipua, parantamaan purennan toimintaa sekä lisäämään leuan liikkuvuutta.

Purentalihashieronta voi myös auttaa rentouttamaan koko kehoa, sillä leuan alueen jännitys ja kipu voivat aiheuttaa myös yleistä stressiä ja jännitystä. Leuan alueen jännitys ja kipu voi vaikuttaa myös uneen, jolloin purentalihasten hieronta tukee myös unesi laatua.

Mikä on vagushermo ja miten se vaikuttaa purentalihaksiin?

Kiertäjähermo eli vagushermo on kaulassa lähelle pintaa tuleva kymmenes aivohermo ja tärkein parasympaattinen hermo, joka kulkee aivoista vatsaan asti sydämen ja keuhkojen kautta. Se toimii kytkimenä parasympaattisen ja sympaattisen hermoston välillä ja säätelee elimistön energiankäyttöä. Se vaikuttaa moniin kehon toimintoihin kuten sydämen sykkeeseen, hengitykseen, ruoansulatukseen ja immuunijärjestelmään. Vagushermo on siis äärimmäisen tärkeä hermo, joka auttaa kehoa rentoutumaan ja vähentämään stressiä.

Vagushermo ja purentalihakset ovat yhteydessä toisiinsa monin eri tavoin. Vagushermo vaikuttaa muun muassa ruoansulatukseen, hengitykseen, sydämen sykkeeseen ja stressinhallintaan. Se myös vaikuttaa purentalihaksiin ja auttaa rentouttamaan niitä. Purentalihakset puolestaan auttavat meitä pureskelemaan ruokaa ja avaamaan ja sulkemaan suuta.

Stressi voi aiheuttaa purentalihasten jännittymistä

Purentalihasten jännittyessä liikaa ne voivat vaikuttaa vagushermoon ja sen toimintaan. Jos taas vagushermon toiminta on heikentynyt, se voi vaikuttaa purentalihaksiin ja aiheuttaa niiden kireyttä ja jännitystä. Purentalihakset ja vagushermo voivat siis vaikuttaa toistensa toimintaan negatiivisesti, jos jompikumpi ei toimi optimaalisesti. Esimerkiksi stressi ja ahdistus voivat aiheuttaa purentalihasten jännittymistä ja samalla vaikuttaa vagushermon toimintaan.

Purentalihashieronta ja muut purentalihasten rentouttamiseen tähtäävät hoidot sekä vagushermon stimulointi voivat auttaa vähentämään purentalihasten jännitystä ja siten parantaa vagushermon toimintaa. Rentoutuneet purentalihakset auttavat myös vähentämään stressiä ja ahdistusta, joka voi puolestaan edelleen parantaa vagushermon toimintaa.

On tärkeää pitää huolta vagushermon ja purentalihasten terveydestä, jotta keho voi toimia optimaalisesti. Säännöllinen rentoutuminen, hyvä stressinhallinta, terveellinen ruokavalio ja liikunta voivat auttaa sekä vagushermon että purentalihasten terveyden ylläpitämisessä.

Kenelle purentalihasten hieronta sopii?

Purentalihashieronta sopii henkilöille, jotka kärsivät purentalihasten kivusta, jännityksestä tai toimintahäiriöistä. Se sopii erityisesti henkilöille, joilla on hampaiden narskuttelua (bruksismi) tai purentavirheitä, kuten ylä- tai alapurentaa. Purentalihashieronta voi auttaa myös henkilöitä, jotka kärsivät päänsärystä, joka johtuu juuri purentalihasten kireydestä ja jännityksestä.

Purentalihashieronta auttaa kontaktilajien harrastajia, jotka voivat harrastaessa saada iskuja kasvojen alueelle. Myös ammattilaiset, jotka käyttävät työssään paljon ääntä ovat löytäneet helpotusta purentalihashieronnasta.

On kuitenkin tärkeää huomata, että purentalihashieronta ei välttämättä sovi kaikille. Hieronta voi esimerkiksi olla vasta-aiheista henkilöille, joilla on vakavia purentaongelmia, leukanivelen sairauksia tai vakavia purentalihasten sairauksia. Hieronnan sopivuudesta kannattaa aina keskustella hierojan kanssa ennen hierontakäsittelyä.

Tarjoamme ammattitaitoista purentalihashierontaa Elämyshoitola Usvassa

Usvan hieronta sisältää kasvojen sekä suun lihasten käsittelyn lisäksi niin niskan, hartian ja pään hierontaa. Hieronnassa myös huomioidaan rinnan ja kaulan alue. Yksilöimme jokaisen palvelun asiakkaamme tarpeiden ja toiveiden mukaisesti, jotta voimme tarjota mahdollisimman tehokkaan hieronnan.

Kysy meiltä purentaelimistön toimintahäiriöistä ja purentalihashieronnasta, kerromme mielellämme sinulle aiheesta lisää.

Kiinnostaivatko nämä artikkelit myös kaveria? Laita jakoon!

Explore more about Paris

Elämyshoitola Usva logo kultainen, Seinäjoki
Väinölänkatu 20,
60120 Seinäjoki
pix