Sisäänkasvanut varpaankynsi aiheuttaa usein ärsytystä ja pitkittyessään myös kipua. Vaiva on hoidettavissa koulutetun jalkahoitajan luona.

Ota tästä blogikirjoituksesta ennaltaehkäisevät ohjeet talteen!

 

Sisäänkasvanut kynsi

Sisäänkasvanut kynsi tarkoittaa kynnen painautumista kynsivalliin kynnen kasvaessa.

Vaiva voi ilmaantua kaikenikäisille. Sisäänkasvanut kynsi oireilee kaikista yleisimmin isovarpaassa. Vaikka sormissakin voi olla sisäänkasvanut kynsi, tässä kirjoituksessa keskitymme varpaiden sisäänkasvaneisiin kynsiin.

Sisäänkasvanut kynsi on usein häiritsevä ja voi olla pitkittyessään erityisen kivulias.

Vaiva voi syntyä  monesta eri tekijästä, esim. liian leveästä kynsilevystä, jalkojen ja varpaiden virhe-asennosta, liian pienistä kengistä tai alttiudesta vaivaan, perinnöllisyyttäkin on tässä vaivassa huomattu.

Vääränlainen (liian lyhyeksi leikkaaminen) kynnen muotoilu lisää joissain tapauksissa altistusta sisäänkasvaneelle kynnelle. Jalkojen hikoilu ja yleinen jalkojen ja varpaiden ihon hoitamattomuus yleensä pahentavat vaivaa.

Bystorm tarjoaa ihania jalkojenhoidon kotituotteita

 Muistathan myös jalkojen kotihoidon – löydä myymälästä tai verkkokaupasta toimivat Footlogix-tuotteet

 

Sisäänkasvaneen kynnen oireet kertovat vaivan

Sisäänkasvanutta kynttä ei yleensä voi olla huomaamatta. Vaivaan liittyy pistävää tai kuumottavaa kipua, kun kynsi osuu sukkaan tai kenkään ja liikkeellä ollessa. Koko varvas tuntuu ikävältä vaivan aikana.

Lievästi tulehtunutta kynsivallia voi desinfioida säännöllisesti, se saattaa lievittää kipua, jota alkava tulehdus aiheuttaa. Kynnen reunaa voi yrittää saada varovasti esiin ja asettaa sen alle palan pumpulia tai pehmeää kangasta. Tämä saattaa olla hankala toteuttaa, ongelman jatkuessa suosittelemme kääntymistä jalkahoitajan puoleen.

Jos vaivaa ei hoida, kynsi voi alkaa erittää märkänestettä ja kipu yltyy entisestään. Pitkälle mennyt vaiva tuntuu tällöin myös levossa.

 

Vaiva on helpointa hoitaa kynnen sisäänkasvamisen alkuvaiheessa. Kuten yllä kirjoitimme, vaiva voi hoitua kotihoidolla, mutta jalkahoitaja tekee työn ammattimaisesti. Koulutettu jalkahoitaja osaa arvioida vaivan tilan, sen mahdollisen aiheuttajan ja antaa tarvittavaa hoitoa. Tällöin sinun ei tarvitse pohtia, oletko itse hoitanut vaivaasi oikein.

Bystorm hoitaa jalkasi

Sisäänkasvaneen kynnen hoidossa auttaa ammattitaitoinen jalkahoitaja

 

Jalkojen hoidon ammattilainen osaa myös suositella sopivat kotihoito-ohjeet ja tuotteet, jotta vaiva ei uusiutuisi.

 

Jos vaiva on edennyt pitkälle, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen antibioottikuurin saamiseksi. Kirurgiseen kynnen poistoon on todella harvoin tarvetta, yleensä vaiva hoituu jalkahoitajan vastaanotolla ja lääkäriä tarvitaan vain antibioottikuurin saamista varten.

 

Kirurgisessa poistossa kynsivalli avataan, kynsi poistetaan ja kynsijuuri pyritään tuhoamaan.

Vastaanotolla näkee viikottain epäonnistuneita kirurgisia poistoja, joissa kynsivallin alle kasvaa edelleen kivulias kynsipiikki, jonka hoito on paljon vaikeampaa kuin sisäänkasvaneen kynnen oikaisu vaivan alkuvaiheessa.

Hoitolassa on käytössä Podofix-kynnenoikaisumenetelmä. Tehokkaassa ja kivuttomassa hoitomenetelmässä kynnen päälle liimataan Podofix-aktiiviliuska, jonka jälkeen sen sisällä oleva rautalankajousi kiristetään. Tämän avulla liuska nostaa kynnen reunoja irti ihosta ohjaten kynttä kasvamaan oikeaan suuntaan. Podofix-liuska pysyy kynnellä kahdesta viikosta kahteen kuukauteen ja se uusitaan kunnes haluttu tulos on saavutettu.

 

Ohjeet sisäänkasvaneen kynnen välttämiseksi:

 

  1. Käy säännöllisesti jalkahoitajalla. Koulutetun jalkahoitajan analyysi jalkojesi tilasta, oikeanlainen hoito ja kotihoito-ohjeet antavat perustan jalkojensi hyvinvoinnille.
  2. Hoida jalkojasi myös kotioloissa. Varpaankynsien oikeanlainen leikkaaminen, säännöllinen jalkakylpy, kuorinta ja voitelu sekä ihon ja kynsien kunnon tarkkailu ovat tärkeimmät jalkojen kotihoidon keinot. Jalkakylvyt ja antiseptiset voiteet ovat erinomainen itsehoitokeino ehkäistä ja hoitaa alkavaa sisäänkasvaneen kynnen ongelmaa.Tarkista kengät, sukat ja mahdollisesti jalkojen / kävelyn virheasennot.
  3. Tarkista kengät ja sukat. Kenkien ja sukkien pitää olla oikeankokoiset ja oikeanlaista materiaalia. Liian pienet tai suuret kengät aiheuttavat jalkoihin iho-ongelmia tai jalkojen virhe-asentoja, jotka aiheuttavat ongelmia.

Tekokuituiset kenkien ja sukkien materiaalit pahentavat jalkojen hikoilua, joka saattaa edesauttaa tulehduksien ja muiden jalkojen ihon ongelmien syntymistä.

Jotkut sisäänkavaneesta kynnestä kärsivät ovat saaneet apua varpaanerottelijasta ja muista jalkojenhoidon apuvälineistä. Hoitolassa tehdään yksilöllisiä silikoniortooseja, jotka ovat hyvä ensiapu sisäänkasvainen kynsien ehkäisyyn.

 

Jalkojen hoidon tuotteet Health & Beauty by Storm-verkkokaupasta

Katsoitko jo verkkokauppamme jalkojenhoito-tuotteet?  Tarjolla on ihania jalkakylpytuotteita, öljyjä ja voiteita.