Kynsisienen tunnistaminen ja hoito

Kynsisieni on yksi yleisimmistä ongelmista, mitä työssäni päivittäin kohtaan. Kynsisieni on yleinen vaiva, joka esiintyy noin 10% suomalaisista, yli 60-vuotiailla määrä nousee jo noin 30 %:iin. Kynsisieni kehittyy hitaasti vuosien aikana, eikä vähitellen muuttuneeseen kynteen tule kiinnitettyä huomiota. Jalkahoitajalle tultaessa kynsi on yleensä jo paksuuntunut, keltainen ja joskus myös todella kipeä.

Liitän tähän mukaan muutaman esimerkin kynsisienestä ennen ja jälkeen jalkahoidon.

Miten tunnistaa kynsisieni?

Kynsisientä voi epäillä itsellään, kun kynsi on muuttunut sameaksi ja yleensä ruskeankeltaiseksi. Kynsi saattaa olla kärjestä kulunut ja laho ja murenee leikatessa. Kynsisieni kasvaa kynnen alla ja irrottaa kynttä alustasta. Pitkälle edennyt kynsisieni tekee usein kynnenalaisen mätäpaiseen, joka ei välttämättä näy kunnolla päällepäin vaan löytyy vasta kynttä ohennettaessa.

Kynsisieni ennen ja jälkeen hoidon

Kynsisieni voi alkaa leviämään kynnen kärjestä ja sivuilta, kynnen pinnalta tai kynnen tyvestä. Jos kynnessä tai kynsivallissa on ollut pieni nirhauma, on sieni saattanut päästä tästä tartuntaportista läpi ja aloittanut leviämisen. Kynsisienen saa parhaiten hoidettua pois silloin, kun leviäminen on vasta alkamassa eikä vallannut jo koko kynttä.

Aina kellastunut kynsi ei kuitenkaan tarkoita kynsisientä vaan aiheuttajana voi olla jokin muu kynsisairaus. Parhaiten asiaan saa selvyyden jalkahoitajan vastaanotolla.

Kynsisieni varpaankynsissä

Kynsisienen hoito

Kynsisientä ei saa koskaan pois kotikonstein tai käyttämällä apteekin itsehoitotuotteita. Apteekin itsehoitotuotteet saattavat muuttaa kynnen väriä hetkellisesti, mutta kynsisientä ne eivät paranna. Kynsisienen hoito vaatii aina jalkahoitajan tekemän hoidon, missä kynnestä poistetaan jalkaporalla infektoitunut alue säännöllisesti. Itse suosittelen kynsisieniasiakkaille aina 6 viikon hoitoväliä. Erittäin tärkeää on kynsisienen itsehoito, annan aina asiakkaille kirjalliset hoito-ohjeet, joilla kynsisienen hoito on helppoa. Kynsisienen hoito kestää aina vähintään 6kk, joskus jopa 12kk. Esimerkiksi isovarpaan kynnen kasvaminen täyteen mittaansa kestää noin vuoden eli jos koko isovarvas on infektoitunut, hoito kestää noin vuoden, joskus jopa pidempään.

Suosittelen asiakkailleni kynsisienen kotihoitoon 100% teepuuöljyä. Teepuuöljy on edullinen ja tehokas hoitokeino estämään sieni-infektion leviämistä. Teepuuöljy tuhoaa tehokkaasti mikrobeja; antibakteerinen öljy auttaa puhdistamaan, parantamaan ja rauhoittamaan ihoa myös muilta bakteerien ja infektioiden aiheuttamilta vaivoilta.

Aina konservatiivinen hoito ei auta ja kynsisieni tulee hoitaa suun kautta syötävällä sienilääkekuurilla. Hoidon määrää aina lääkäri sieniviljelyn jälkeen, joka ottaa samalla kantaa myös potilaan mahdollisiin muihin lääkityksiin.

Jos epäilet kynsisientä

Jos epäilet itselläsi kynsisientä, voit aina laittaa minulle esim valokuvan kynsistäsi. Täydellistä varmuutta en kuvan perusteella pysty sanomaan, mutta useimmat kyllä tunnistaa jo kuvasta. Ota yhteyttä!