Jalkahoitajalla käyntien välissä tulee kynnet leikata säännöllisesti. Kynsien leikkausväli on noin 2-6 viikkoa riippuen kynnen kasvunopeudesta. Moni luulee, että kynnet voi leikata suurinpiirtein ihan miten haluaa. Yhtä moni taas on sitä mieltä, että varpaiden kynsien leikkaaminen on täysin turhaa.

Lukemalla tämän postauksen, opit leikkaamaan kyntesi oikein ja vältyt jatkossa kivuliailta sisäänkasvaneilta kynsiltä. Lisäksi saat neuvoja helpottamaan kynsien leikkausta.

Miksi kynsien oikeaoppinen leikkaus on tärkeää?

Kynsien tehtävä on suojata varpaiden pään ihoa hankaukselta ja paineelta. Liian lyhyeksi leikatut kynnet saattavat olla kivuliaat. Varpaan kynsi kasvaa noin millin kuukaudessa. Tästä syystä myös kynsimuutosten korjautuminen ja hoitaminen vie aikaa. Liian tiheään leikattujen kynsien pituus ei palaudu hetkessä normaaliksi. Liian pitkäksi kasvaneet kynnet taas voivat painaa viereistä varvasta ja aiheuttaa haavan.

Kynsien leikkaus

Alla on listattu kolmen kohdan perusteet kynsien leikkaamiseen kotona. Jos olet epävarma leikkaamaan kynsiäsi, voit aina kysyä neuvoa minulta.

1. Pesu ja hoito

Kynnet on helpointa leikata jalkojen pesun jälkeen. Tällöin kynnet ovat pehmeät eivätkä lohkeile niin helposti. Kynsiöljyn säännöllinen käyttö pitää kynnet kimmoisina ja helppoina leikata.

2. Oikeat välineet

Varpaankynnet on hyvä leikata henkilökohtaisilla välineillä. Tällatavoin ehkäistään esimerkiksi kynsisienen leviäminen perheen kesken. Kynsienleikkausvälineet tulee puhdistaa huolellisesti käytön jälkeen. Parhaat välineet kynsien lyhentämiseen ovat tylppä- tai suorakärkiset kynsisakset, tukevat kynsileikkurit tai viila. Tylppäkärkiset leikkurit eivät riko ihoa ja suora terä leikkaa helposti kynteen oikean mallin.

3. Oikea pituus ja muoto

Varpaan kynnet lyhennetään varpaan pään muotoisesti. Reunoja ei saa leikata pyöreäksi, mutta kulmat on hyvä tasoittaa erittäin kevyesti esimerkiksi viilaamalla kynnen kulmaa kerran edestakaisin. Kulmat eivät siis saa olla pyöreät, mutta eivät myöskään terävät!

Kynsi on oikean mittainen silloin, kun sen kärki tuntuu painamalla sormella varpaan päästä.

Milloin jalkahoitajalle?

Jos kynnet ovat paksut, sisäänkasvaneet, kuperat tai muuten ongelmalliset lyhentää, suosittelen käyntiä jalkahoitajalla. Maltillisesti paksuuntuneita kynsiä voi hioa kevyesti käsiviilalla (hiekkapaperiviila tai lasiviila paras). Jalkahoitajalta löytyy oikeat välineet jokaisen ongelmakynnen lyhentämiseen. Älä koskaan ohenna paksuja kynsiä itse poralla tai vastaavalla työkalulla tai leikkaa sisäänkasvaneita tai käpristyneitä kynsiä sivuleikkureilla! Väärä leikkaustapa ja ohennus saavat pahimmillaan aikaan monen vuoden kivuliaan kierteen, eikä kynnen kasvu palaudu välttämättä koskaan normaaliksi.