Kesäaikaan hoitolassa käy paljon erilaisia jalkoja. Tässä postauksessa kerroin yleisimpiä kesäajan jalkaongelmia ja hoitoa niihin. Jos joku mietityttää, voit aina laittaa minulle viestiä ja lähettää kuvan jaloistasi.

Paras edellytys jalkojen hyvinvoinnille on se, että tuntee ja tunnistaa omat jalkansa. Kutina, kirvely, kipu ja puutuminen ovat aina oire jostain, mikä pitää selvittää. Monet ohi menevät jalkapöydän alueella olevat kipupiikit voivat olla alkua suuremmalle ongelmalle ja ne ovat helposti tunnistettavissa jalkahoidossa. Terveydenhoidollista jalkojenhoitoa tekevänä, vastuulleni kuuluu myös asiakkaan ohjaaminen lääkäriin tilanteen niin vaatiessa. 

1. Ihon on oltava ehjä ja joustava eli hyvin kostutettu ja rasvattu, jotta se kestää kesän rasitukset. Kantapäiden pitää olla ehjät ilman halkeamia. Halkeamien ehkäisyyn auttaa rasvaus. Säännöllisesti joka päivä. Suolakylvyt voivat myös auttaa halkeamien hoidossa. 

2. Varpaanvälien pitää olla terveet ja ehjät. Varpaanvälien hautumiin auttaa lampaanvilla ja jalka- ja kenkädeon käyttö.

3. Jos kesäkengät (tai mitkä tahansa kengät) aiheuttavat kipua, rakkoja tai puristusta, ovat kengät liian pienet. Koskaan ei pidä odottaa, että kenkä ”antaisi periksi”, koska tänä aikana olet jo tehnyt hallaa jaloillesi. Yritä välttää sandaaleja, joissa remmi menee varpaiden väleistä, tämä aiheuttaa todella usein kivuliaita ihorikkoja, jotka tulehtuvat herkästi. 

4. Jalkaterän alueen kiputilat pitää selvittää. 

5. Jos jalat turpoavat päivän aikana, täytyy turvotuksen syy selvittää ja hoitaa se pois. Kesällä jalat turpoavat vielä enemmän kuin talvella ilman hoitoa.

6. Syylä on papilloomaviruksen aiheuttama hyvälaatuinen ihokasvain. Syylä hoidetaan jalkahoitolassa ja apteekin tuotteet tulevat kalliimmaksi vaihtoehdoksi kuin jalkahoitolassa käynti. Syylän poistoon käytetään Verrutop-liuosta ja koagulointilaitetta. Jos et ole varma, onko kyseessä syylä vai känsä, älä koskaan ala käyttämään itsenäisesti apteekin tuotteita. Pahimmassa tapauksessa aiheutat jalkaasi massiivisen tulehduksen ja ihonvaurion. Tämä koskee erityisesti diabeetikoita ja ikääntyneitä!

7. Känsä on rakenteellinen ongelma ja se poistetaan jalkahoitolassa sekä ensisijaisesti pyritään siihen ettei se tulisi enää uudestaan. Aina tämä ei onnistu, vaan känsä uusiutuu samaan kohtaan toistuvasti. Tällöin hoitona on känsän poistaminen säännöllisesti jalkahoidossa. 

8. Jalkahoitoon kuuluu aina tarvittaessa kynsien ohennus. Paksut kynnet ohennetaan jalkahoitolassa ja sieni-infektioon annetaan hoito-ohjeet. Sienikynsiin tehokkain hoito on lääkitys, jota varten tulee käydä lääkärissä antamassa näyte. Lisäksi tarvitaan ehdottomasti paikallishoitovalmiste. Jos sieni-infektio on lievä, saattaa pelkkä paikallishoito riittää. Sienikynnen hoito on aina pitkä prosessi ja vaatii asiakkaalta päivittäisen kotihoidon. Sieni-infektio oireet eivät parane ilmakylvyillä, mutta infektio saattaa laantua ja eteneminen hidastua. Sienikynsien pitäminen sukissa ja kengissä ja pahimmassa tapauksessa kynsien lakkaaminen pahentaa aina sieni-infektiota. Sieni viihtyy pimeässä ja kosteassa (kynsilakka esim tekee tällaiset olosuhteet) ja voi aiheuttaa kynnen alle jopa mätäpaiseita.

9. Sisäänkasvanut kynsi hoituu jalkahoitolassa nopeasti. Usein sisäänkasvanut kynsi tarvitsee sekä jalkahoitajan että lääkärin apua. Sisäänkasvaneisiin kynsiin hoitona on Podofix-oikaisuliuska tai eristävä Capoline-nauha ja kynnen reunan leikkaaminen niin, että kynsi ei paina kynsivallia. Joskus riittää pelkkä leikkaaminen, mutta jos kynsi edelleen kipuilee, kannattaa tulla asennuttamaan Podofix-liuska. Usein kynsi on niin syvälle painunut, että leikkaaminen sattuu ja verta saattaa tihkua, jos kynsi on ehtinyt kaivautua syvälle ihoon. Alkavakin tulehdus täytyy aina pitää puhtaana ja huolehtia, ettei kenkä tai sukka pääse painamaan varvasta. Tulehtunut varvas vaatii aina lääkärikäynnin ja antibioottikuurin ja/tai antibioottirasvan. Joskus varvas voi tulehtua jalkahoidon jälkeen, varsinkin kesäaikaan jos kuljetaan ilman sukkia ja kenkiä ja varpaaseen on kynnen leikkauksen jälkeen jäänyt edes pieni ihorikko eli tartuntaportti. Kesällä varpaat tulehtuvat helpommin, koska jalat ovat suojattomina sandaaleissa tai esimerksi uimarannalla ilman kenkiä. 

Autan mielelläni kaikissa jalkoihin liittyvissä ongelmissa. Jos jalkasi ovat todella kipeät, voit kysyä akuuttiaikoja viestillä!