Kesä on tullut ja moni kärsii entistä enemmän kiusallisesta vaivasta eli jalkojen hikoilusta. Hikoilu on sosiaalinen ongelma, mutta tekee myös fyysisiä muutoksia jalkojen iholle. Lukemalla tämän postauksen saat vinkkejä jalkojen hikoilun ja hajuhaittojen ehkäisyyn.

Mistä jalkojen hikoilu johtuu?

Jokaisen jalat hikoilevat joskus. Fyysinen rasitus, kuumuus, huonosti hengittävät kengät, liian pienet sukat yms aiheuttavat jalkoihin hikoilua. Liikahikoilusta puhutaan silloin, kun jalkojen hikoilu on niin voimakasta, että häiritsee työntekoa tai sosiaalista kanssakäymistä. Liikahikoilu kastelee sukat ja kengät ja aiheuttaa hajuhaittoja. Varvasvälit saattavat hautua ja mennä rikki. Rikkinäiset ja hautunet varvasvälit altistavat jalat infektioille ja jalkasienitartunnalle.

Jalkojen hikoilua voi ehkäistä muutamalla eri tavalla. Parhaan tuloksen saat, kun käytät monipuolisesti eri menetelmiä, tällöin iho ei ehdi tottua vain yhdenlaiseen hoitoon.

1. Hyvä jalkahygienia eli jalkojen päivittäinen pesu ja huolellinen kuivaus. Hikoilevat jalat voi huoletta pestä useamman kerran päivässä, kunhan muistat kuivata erityisesti varpaanvälit huolellisesti.

2. Oikeankokoiset sukat ja kengät. Liian pienet sukat ja kengät estävät ihon hengittämisen ja hautovat ihoa ja näin ollen lisäävät hikoilua. Hikoileville jaloille suosittelen sekoitemateriaalista valmistettuja sukkia.

3. Lampaanvilla. Puhdistettu lampaanvilla pujotettuna varvasväleihin sitoo kosteutta ja ehkäisee hikoilua ja hautumien syntyä. Lampaanvillaa saat apteekeista tai minulta.

4. Jalkadeodorantit ehkäisevät hikoilua ja vähentävät hajuhaittoja. Jalkadeodorantin lisäksi voi kenkiin suihkauttaa kenkäeodoranttia. Itse myyn kesäisin aina suosittuja tuotepaketteja, mihin sisältyy Footlogix vaahtovoide hikoileville jaloille, kenkädeo ja jalkadeo.

5. Talkki sitoo kosteutta, mutta ei välttämättä vie hajuongelmaa pois.

Jos varvasvälisi ovat toistuvasti rikki tai hautuneet, suosittelen käyntiä jalkahoitajalla tilanteen arvioimiseksi. Yksilöllisesti muotoillut silikoniset varpaanerottajat auttavat varvasvälien hikoiluun ja ehkäisevät hautumien syntyä. Varvasvälien hautumiin kannattaa suhtautua vakavasti, hoitamattomana vaiva voi infektoitua ja kehittyä jalkasieni.